Det enkla ledarskapet

Det enkla ledarskapet

Att vara en effektiv ledare handlar om att skapa vägledande principer för både sig själv och organisationen, vilket lägger grunden för företagskulturen och fungerar som riktlinjer för anställdas dagliga arbete. Goda ledare besitter sunda värderingar och en stark integritetskänsla, vilket gör att de kan fatta rätt beslut och hålla sig till sanningen både i goda och dåliga tider.

Framgångsrika ledare leder skickligt sig själva och skapar därigenom större förtroende, gott samarbete, och utvecklar kompetenta och motiverade medarbetare. De omfamnar kontinuerligt lärande och strävar efter att växa samt förbättra sina ledarskapsfärdigheter och kunskaper, vilket skapar en positiv arbetsmiljö där öppen kommunikation, samarbete och ömsesidigt stöd bland teammedlemmar uppmuntras.

Ovan är en AI genererad text som jag skapade. Idag förväntas verkligen så mycket för att vara ledare och chef, eller vad tänker du?

Vi ska leda oss själv, leda andra, motivera, lägga grunden för en kultur och beteende, sätta upp processer och riktlinjer, ha rätt värderingar (företagets), stark integritetskänsla, fatta rätt beslut, fatta beslut snabbt, skapa positiv arbetsmiljö, vara öppen men samtidigt rak, ha lite "radical candor" som man säger på amerikanska. 

Vi ska bygga relationer nedåt, uppåt och åt sidan, hantera krångliga administrativa system för att hantera access, skapa policies, checklistor. Delegera är bra men vi måste ha koll på kvalitet och det är vi som få ta kritiken om det inte blir bra. 

Vi ska sätta roadmaps, göra budgeten för nästa år, där vi knappt vet vad som händer nästa vecka. Vi ska leva i en komplexa VUCA värld. Någon säger Cynefin, vadå?

Vi ska vara autentisk men vi ska inte vara privat eller berätta för mycket. Superbra om vi kan vara transparent (någon säger "radical transpancy", som de är på Netflix) men vi får ju inte prata individuella mål eller gud förbjude lönerna i en större grupp. Vi ska veta våra styrkor, vara logisk och intelligent, ja nu ska vi även ha högt EQ, för empati är viktigt, eller hur?

Vi ska vara agila, vi ska ha koll på team charters, story points, massor med nya cermonier (är det inte bara vanliga möten?), vi ska kunna vara med på både sprint-planeringar, PI planeringar (årets nya ord är super-sprint-planering, då blir det ännu bättre). Vi ska göra, people awesome, och hela tiden tänka kund.

På tal om kund, kund-centrering är jätteviktigt. CX, UX, Service Design, UI, Product Design, massor av nya roller och ord, kul och spännande! Kunden i fokus, kundnöjdhet, customer obsession hör vi våra kollegor säga. Och vi mäter ju allt, så kunden ska bli nöjdare (eller?), NPS, CSAT, CES, SUS, NKI, pNPS, eNPS och in med allt i en dashboard (dashboard är ju ute, nu är det realtidsdata direkt i våra customer journey management SAAS lösningar som gäller). Men hur hänger detta ihop med våra vanliga mål och mätpunkter?

Du, det är dags för att sätta mål för nästa kvartal, vi måste skriva nya OKR:s, men vi har ju redan KPI:er, eller är samma sak? Ska de vara lagging eller leading? Vem har tid, skriv in nått i Excel:en bara. Men där står det ju redan massor av aktiviteter, skulle vi inte skriva mål eller mätpunkter? Det spelar ingen roll, ingen kommer att hinna att kolla på dem iallafall. Vi vet ju redan vad vi behöver jobba med. Vi styr upp det på nästa möte.

Möte, är det ok att vi tar det över Zoom? Zoom, här kör vi Teams, nu har det kommit en ny version där de flyttat på alla knappar. Ekar det hos dig? När nu hörs det inte igen. Du måste slå på micken. Kan du dela din skärm? Äh det funkar så dåligt med mitt internet. Är det inte bättre att vi samlas alla teamet på plats för att gå igenom detta? Nähe, du har hemma-torsdag (och fredag), hmm hur gör vi då då? Vi har ju förväntningar på varandra här på jobbet, och våra värderingar so står där borta på väggen.

Vi ska ha tydliga mål, vi ska lyfta varandra och ge varandra stöd och coachning, och vi ska ha roligt, vi ska vara som vänner, nä vi ska vara som en familj. En happy familj där vi stöttar varandra när vi misslyckas. Fail fast, fail often, fast inte när det kommer till webben, eller vår produkt, eller vårt varumärke. Och pengarna ska ju komma in. Och så får vi ju inte störa kunden, herregud, tänk om vi pratar med kunden och de fattar att vi inte vet allt. 

Vi ska ha en grym GTM (go to market) strategi och process. En funnel. Men lite stop-gates där vi stämmer av med..styrgruppen (nu kallar vi ju det för stödgrupp för att det är mer coachy). Vi kör ut en MVP, inte pilot då det är så 90-tal. Vi gör lite AB-tester, ser om kunden konverterar, tar några kontextuella användarintervjuer, gör lite kval och kvant för minska risker. Jo, nu ska vi köra lite assumption mapping, bra för att minska risker. Det handlar om product discovery, alltså inte delivery.

Delivery, det görs i tågen (vi har precis gått över till version 6 av SAFe). Alltså våra affärsområden som förra året blir strömmar, ja värdestömmar. Vi vill ju maximera värdet till kunden så snabbt som möjligt. Vi måste bli mer snabbfotade, lite sense och respond och lean. Lean som i lean startup, lean UX, lean toyota system eller lean som smal?

Är det här rimligt? Kan vi göra det på något enklare sätt? Det måste gå att göra på ett bättre sätt? Ja, jag tror det.

Previous
Previous

Deep dive qualitative data analysis

Next
Next

👀 Q&A Research and Discovery Part 2: Methods and mind set